Anca Gilca's Blog

Invata formele si cauta ceea ce nu are forma

Am luat loc pe canapeaua Catiei Maxim. Fa si tu cunostinta cu ea:) 02/02/2010

Filed under: Interviuri — Anca Gilca @ 17:13
Tags: , ,

Luam un loc pe canapeaua Catiei Maxim si descoperim o femeie optimista, care a indraznit sa isi astearna gandurile pe hartie. Asa au luat nastere ‘Inca un pas’, ‘Ghici pe cine iubesc eu’ si ‘Clipe salvate’- cele trei romane cu care Catia a incantat cititorii romani. Desi in ultimul timp suntem tot mai putin atrasi de carte, scriitoarea Catia Maxim a avut curaj si a lansat pe piata trei carti pentru suflet. Un loc pe canapeaua autoarei a luat si IasulMonden.

Carte de vizita

Nume si prenume: Catia Maxim

Data nasterii: 27 noiembrie, 1957

Orasul natal: Bucuresti

Studii: Universitatea Bucuresti, Facultatea de limba si literatura romana

IasulMonden : Inca un pas a fost debutul Catiei Maxim ca autor in Romania. De ce Inca un pas?

Catia Maxim: Pentru ca intriga romanului conduce la un pas inainte.

IM : Cele trei cuvinte care te caracterizeaza sunt…

Catia Maxim : Spontaneitate, sinceritate, umor. Ordinea e aleatorie…


IM : De ce crezi ca nu mai au romanii atat de mult interes pentru literatura?

Catia Maxim : Inainte de ‘ 89, romanii erau prizonieri intr-o inchisoare. Ce face un detinut care are la dispozitie carti bune? Dupa 90, romanii au spart lacatele inchisorii si au acces de-a valma la… valorile occidentale, implementate insa fara discernamant. Oamenii au devenit consumatori de facil, de superficial, au fost atrasi de straluciri false.

IM : Ce am putea face sa “retrezim” interesul pentru carte, pentru cartile de suflet?

Catia Maxim: Ar trebui regasite reperele. Fiecare om ar trebui sa mearga spre Sinele sau si sa caute acolo ce are nevoie. Cartea reprezinta o rascolitoare fotografie a vietii facuta cu cel mai performant aparat numit Fictiune. In mod concret ar trebui ca toti cei care se ocupa intr-un fel sau altul de carti sa formeze o echipa indestructibila. Cei care iubesc cu adevarat cartile au obligatia morala sa lase o parte din sufletul lor intre file. Numai asa se pot apropia de cititori. Din nefericire povestea cartilor, cu toate etapele ei, e povestea trista a Romaniei, la 20 de ani dupa ce am sperat ca…

IM : Care este cartea ta preferata? Ce anume te atrage la ea?

Catia Maxim : Sunt multe carti pe care le-am recitit: fie in intregime, fie doar anumite fragmente. Cea mai vizitata carte a fost Pe aripile vantului, de Margaret Mitchel. Cred ca m-a atras, nu neaparat maniera in care a fost scrisa, cat eternul feminin desprins din fiecare gest sau cuvant a doua personaje pe care le-am adunat intr-unul singur: Scarlet si Melania.

IM : Ai lucrat in invatamant. Ce ai schimba la sistemul din Romania?

Catia Maxim: Am lucrat in invatamantul comunist. O sa scriu poate despre acea perioada: era frustrant si aberant! Ceea ce se intampla insa acum exprima haosul si degringolada. Traversam o criza morala care-mi da fiori! Romanii se confrunta si cu o criza de identitate. Din nefericire suntem un numar de contribuabili, un numar ce contam doar la votare. Ar trebui schimbata viziunea statului fata de proprii sai cetateni.

IM : Se spune ca generatiile de tineri sunt din ce in ce mai slabe si mai neinteresate de viitor. Ce sfat ai pentru tinerii secolului 21?

Catia Maxim: Sa nu intoarca spatele celor in varsta, sa le asculte povestile adevarate si apoi sa faca ce vor si ce simt ei.

IM : Violenta asupra femeii este de neoprit in tara noastra. Ce masuri ai lua daca ai avea aceasta putere?

Catia Maxim: Femeia trebuie sa iasa din dependenta maladiva fata de barbat. Sa se cunoasca si sa-si accepte zestrea ancestrala; nu va mai fi victima nimanui. Femeia si barbatul au sens doar impreuna, nu in logica de obiecte care se stapanesc, ci de suflete care se completeaza. E nevoie insa de educatie, de experienta, de asumare si curaj. De fapt de revenirea la firesc si normalitate. Trebuie sa intelegem o data pentru totdeauna ca femeia si barbatul nu pot fi egali, sunt diferiti. Asa i-a creat natura. Se pot completa si astfel cercul se inchide perfect. Violenta exprima de fapt spaima hidoasa a individului abrutizat, a omului caruia i s-au rapit reperele… Familia!

IM : Continua afirmatia: “Daca as fi invizibila pentru o zi…”

Catia Maxim : As judeca mai obiectiv realitatea.

IM : O recomandare de lectura pentru cititorii www.iasulmonden.ro

Catia Maxim : Dezgolita de Lola Beccaria.

(Interviu realizat de Anca Gilca pentru revista IasulMonden)

Advertisements
 

3 Responses to “Am luat loc pe canapeaua Catiei Maxim. Fa si tu cunostinta cu ea:)”

  1. Laura Says:

    Iti recomand sa-i citesti si cartile 😉

  2. Anca Gilca Says:

    Sa treaca sesiunea si voi face acest lucru cu siguranta!:)

  3. Laura Says:

    Si eu ma mai lupt cu 3 examene, insa ma consoleaza gandul ca la sfarsitul acesta de saptamana, sesiunea de iarna e doar o amintire :-<


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s